Ιερός Ναός της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος

Η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε περί τα τέλη του 14ου αιώνα στη Βολισσό της Χίου και ονομαζόταν αρχικά Μαρία. Είχε γονείς εύπορους Χιώτες, τον Λέοντα και την Άννα, και έξι μεγαλύτερες αδερφές που παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη. Η ίδια χειροτονήθηκε μοναχή, μετονομάσθηκε Ματρώνα, ασκήτευσε και συνέβαλε τα πλείστα στην ενίσχυση και προώθηση του γυναικείου μοναχισμού.

Η μνήμη της Αγίας Ματρώνας τιμάται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που η αγία εκοιμήθη ειρηνικά στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου, ενώ στις 15 Ιουλίου εορτάζεται η εύρεση της τιμίας κάρας της.

Η Ιστορία του Ιερού Ναού

Απέναντι από τη Χίο, στο χωριό Λυθρί της Μικράς Ασίας, ψηλά στην ακρόπολη των αρχαίων Ερυθρών, κτίστηκε τον 17ο αιώνα ναός της Αγίας Ματρώνας. Μετά το 1922, πρόσφυγες από το Λυθρί έσωσαν και έφεραν μαζί τους την εικόνα της Αγίας Ματρώνας. Μαζί με άλλους πρόσφυγες από την χερσόνησο της Ερυθραίας εγκαταστάθηκαν στην Αττική και δημιούργησαν την Νέα Ερυθραία. Εδώ, ξαναέχτισαν τον ναό της Αγίας Ματρώνας και στέγασαν την εικόνα της.

Ο Ναός Σήμερα

Σήμερα, ο ιερός ναός της Αγίας Ματρώνας είναι επίκεντρο της λατρευτικής αλλά και κοινωνικής ζωής της περιοχής. Στο ναό τελείται τακτικά η Θεία Λειτουργία και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, και προγραμματίζονται συχνά γάμοι, βαπτίσεις, ευχέλαια, και λοιπές τελετές και ακολουθίες.